Veranderingen binnen de interne communicatie

Het vakgebied van de interne communicatie is altijd aan trends onderhevig. De professionals binnen de interne communicatie houden zich steeds meer bezig met de uitvoerende taken en minder met bijvoorbeeld coaching. Dit lijkt onder andere te komen door beperkingen in budgetten. Positief effect hiervan is dat er meer wordt gefocust op de verbetering van de communicatiestructuur, aldus het Trendonderzoek IC 2013.

Dit onderzoek naar interne communicatie is een initiatief van Involve, Universiteit Twente en Tijdschrift Communicatie en heeft als doel om de ontwikkelingen en bewegingen in het communicatievak zichtbaar te maken. In het voorjaar van 2013 namen meer dan 100 professionals binnen de IC deel aan de uitgebreide online vragenlijst. Hiermee wordt gekeken hoe het vak ervoor staat en wat de veranderingen hiervan zijn ten opzichte van het eerdere onderzoek van 2011.

Meer aandacht voor externe communicatie

Binnen interne communicatie werken voornamelijk hoog opgeleiden, maar met beperkte werkervaring in dit vakgebied. Hoewel organisaties zich ervan bewust zijn dat interne communicatie belangrijk is, wordt nog altijd gezien dat externe communicatie meer aandacht krijgt. Bovendien zijn managers zich zelden bewust van hun cruciale rol binnen de interne communicatie en dragen ze dat belang dus ook niet uit.

De respondenten verwachten zich de komende jaren vooral bezig te houden met het verbeteren van de communicatiestructuur. Verder verwachten zij een sterke invloed van een groeiend kostenbewustzijn en veranderingen binnen organisaties, al dan niet voortkomend uit de strategie.

Training en coaching

Pro Circle biedt trainingen aan op het gebied van (interne) communicatie. Hierdoor kunt u op efficiëntere wijze de communicatie van uw organisatie inrichten. Ondergaat uw bedrijf een aantal grote veranderingen? Ook op het gebied van projectmanagement of verandermanagement kunnen we u helpen. Kijk bij onze trainingen of vraag vrijblijvend meer informatie aan over onze trainingen op maat; uw vraag kunnen wij omzetten naar een effectieve training op maat die geheel aansluit bij de wensen en behoeften van uw bedrijf.